Varför tål inte hundar värme?

Sommaren är här och med det även sol och värm. Många känner till att hundar är känsliga mot värme. Men vet du varför det är så farligt för dem?

Du har säkert hört att ha hunden instängd i bilen i gassande solsken är livsfarlig. Men även att binda upp hunden i direkt solsken utan tillgång till skugga, eller att ta en promenad i stekhet värme utan vind kan vara farligt. Hundar är väldigt känslig för värme. 

Den främsta anledningen till att hunden är så värmekänslig är för att den inte kan svettas från kroppen. Just att svettas är människans sätt att reglera kroppsvärmen, men om den kroppsfunktionen inte finns så är det också betydligt lättare att bli överhettad och få värmeslag. Hunden reglerar värmen och kyler ner kroppen genom munnen, att flämta, och genom tassarna. Hunden kan också lägga sig på backen för att buken skall kylas ner. Hunden har ytliga blodkärl i bukområdet och neråt ljumskarna, där den också har tunnare päls, kylan från marken hjälper då till att sänka kroppstemperaturen.

Normal kroppstemperatur för en hund är cirka 38,5 grader. Det är när temperaturen går över 41 grader som det kan bli ett livshotande tillstånd.

De hundar som har korta käkar, som mopsar, bulldoggar och liknande raser, är mer trånga i svalget och därför mer känsliga för överhettning och värmeslag.

Tecken på överhettning eller värmeslag hos hund:
– Andningssvårigheter
– Hyperventilation
– Dreglande
– Orkeslöshet
– Hunden söker vatten eller kyla
– Röda eller torra slemhinnor i ögonen
– Förvirring och ökad puls
– Hunden kan också bli vinglig och få kräkningar eller diarré.