Varför äter hunden gräs?

Även om hunden är köttätare, verkar de flesta individer ha svårt att motstå det första gröna gräset som växer upp tidigt på våren och sommaren. Som kossor på grönbete slänger de sig över tuvorna, mumsar intensivt för att en stund senare spy upp alltihopa. Vad ska det här vara bra för? Varför äter hunden gräs egentligen?

En bra fråga har ofta flera svar, så även i detta fall. Att hunden äter grönt gräs kan bero på många olika saker.

Gräs innehåller mycket näring
Gräs är faktiskt den vanligaste växten som hundar äter. Även hundens anfader vargen äter gräs. Det första gräset som växer upp är alltid extra näringsrikt och innehåller bra och viktiga ämnen för hundens kropp. I grunden handlar det om att hunden och vargen är programmerade att leta efter näringsrik mat var de helst kan hitta den.

Gräs som en del av kosten
Hundens förfäder, till exempel vargen, fångar och äter växtätare. Vargens byte har tarmar och magsäck som är proppfull av gräs, växter och bär. Mat som också blir en viktig del av vargens kost genom att de äter sitt byte. Så gräs kan alltså vara en del av hundens normalkost långt tillbaka.

Hunden behöver komplement till sin mat
Gräs är vad man kallar grovfoder, det är kraftigt och hjälper hundens matsmältning. Gräset bidrar med grovfoder, alltså grovt foder som hjälper matsmältningen. Äter hunden gräs kan det till exempel vara ett alternativ att byta till ett mer fiberrikt foder. 

Det är gott
Hundar tycker det gröna gräset smakar fantastiskt gott. Det är smakrikt och gör dessutom gott för kroppen.

Hunden är uttråkade
En uttråkad hund hittar mängder av sätt att sysselsätta sig. Gnaga på pinnar, gräva hål eller äta gräs.

Hunden har ätit något olämpligt eller mår illa
Äta gräs kan vara en medveten och instinktiv handling för hunden då den behöver framkalla en kräkning om de ätit något de inte tål eller som får dem att må illa. Hundar som äter för att kunna kräkas brukar vanligtvis svälja gräs så fort att de inte ens  hinner tugga det. Det sägs att det långa grässtråna kittlar dem i halsen och att detta framkallar kräkreflexen.

Ont i mage eller hals
Om din hund har mag – eller halsproblem kan den självmedicinera sig själv genom att äta gräs. Det kan lindra värken. Det här är kanske vanligare anledning om hunden äter gräs året om, och inte enbart när de första gröna stråna ser solljuset. Men man ska alltid vara uppmärksam på hundens signaler och alltid titta på hundens allmäntillstånd. 

Kräkningarna då?
Det sägs att det långa grässtråna kittlar hunden i halsen och på så sätt framkallar kräkreflexen. 

VIKTIGT är att gräset som hunden äter inte innehåller kemikalier från gödsel, bekämpningsmedel eller liknande. Då detta kan leda till förgiftning.