6 tips – så tar du hand om din hundbädd

Precis som andra möbler och inredningsdetaljer är en hundsäng ett bruksföremål. Efter lång tids användning är det naturligt att slitage uppstår. För att få din hundsäng att åldras så fint som möjligt är det viktigt att ta hand om den, vårda både insida och utsida, precis som med vilken soffa eller fåtölj som helst. Det syns ofta stor skillnad på om du tar hand om din hundsäng eller inte, och livslängden brukar förlängas med flera år.

Dammsug
Dammsug den ofta. Det samlas gärna smuts och grus i springor och mellan dynor. För att vårda tyget är det bra att använda ett munstycke till dammsugaren som är avsett för möbler.

Skaka
När hunden vilar på fyllningen så är det naturligt att den till viss del sjunker ihop. För att dynorna ska återfå sin fluffighet är det bra att skaka om dem regelbundet. Ta ur dem ur sängen och puffa till dem.

Byt sida på kuddarna
Precis som en soffa kan bli nedsutten om man alltid sitter på samma plats kan även en hundsäng slitas ojämnt. Det beror på att hunden ofta får sitt ”favorithörn” eller ”favoritkant” att vila sig emot. När man ändå skakar dynorna så passa på att byta sida och vänd på dem så att hundsängen slits lika.

Vårda tyget
Vi har valt tyger med omsorg för att ha hög kvalitet och slitstyrka. Vi vet hur viktigt det är att de ska vara enkla att rengöra och hålla länge. Om det blir en stor fläck ta för vana att direkt ta bort den med en trasa med ljummet vatten och diskmedel. Hundsängens fodral är tvättbart i maskin i 30 grader, låt det plantorka efter tvätt.

Ta bort hundhår
En hundsäng blir naturligtvis full med hundhår. Allt beror ju givetvis på hur mycket hunden fäller. För att begränsa hundhåret är det bra att borsta hunden så ofta som möjligt, framför allt under fällperioder. För att få bort det från sängen brukar vi rekommendera gummihandskar som man drar längs tyget, alternativt kan man använda en fönsterskrapa. Båda delarna är billigare och mer miljövänligt än t.ex. klädrollers.

Behåll färgen
För att bibehålla tygets ursprungliga färg är det bra att hålla sängen borta från solens UV-strålar. Åtminstone de timmar som solen är som starkast. Annars kan sängen lätt blekas.