Drömmer hunden när den sover – och om vad?

Alla har vi väl hört och sett hundar som gläfser, sprattlar med tassarna, flickar med öronen, viftar på svansen eller till och med morrar i sömnen. Visst måste de väl drömma, men vad drömmer de om egentligen?

I snitt sover en hund mellan 14-16 timmar per dygn. Sömn är livsviktig för dem, precis som för oss människor. Med hjälp av EEG har forskare studerat hundarnas ögonrörelser under den så kallade REM-sömnen, den sömnfas där både människor och hundar sover som djupast. Resultatet visade att även hundens ögon rör sig och musklerna smårycker när de sover, de verkar alltså drömma på ett liknande sätt som vi människor.

När man studerat de rörelser som hunden gör i sömnen som t.ex. gräva, springa och slicka sig om munnen, så menar forskarna att man tror att hundens drömmar påminner om människans –en bearbetning av det som hänt under dagen. De flesta forskare tror att hundar även kan drömma om minnen, och saker som hänt tidigare i livet, men ingen vet säkert. Däremot att drömma om det okända eller framtiden är en egenskap som bara människan besitter.

Så då återstår frågan om hunden kan drömma mardrömmar? Om nu hunden kan det så är man ganska säker på att det inte är på samma sätt som vi upplever mardrömmar. Oavsett typ av dröm är det viktigt att inte väcka hunden när den drömmer. Hundens REM-sömn är betydligt kortare än för människan och är viktig för hundens återhämtning och välmående. För hundar förekommer REM-sömn vanligtvis inom 15 till 20 minuter efter att den somnat och kan vara bara några minuter. Det verkar också som hundarnas REM-sömn minskar i takt med att de blir äldre, och att valpar drömmer mer än vad vuxna hundar gör.

Vårt tips, ge hunden en riktigt skön hundsäng och låt den sova djupt och drömma! Se alla våra sköna och snygga hundsängar.