Guide: köp rätt hundsäng

Det är mycket att tänka när man ska köpa en hundbädd. Vilket material? Tvättbar eller inte?  Vilken design passar hemma? Vilken design och form passar hunden? Frågorna är ofta många, här försöker vi hjälpa dig med de viktigaste sakerna att tänka på. 


Kvalitet
En hundsäng i kvalitet håller länge, det tjänar både du och miljön på. Leta efter en säng som är slitstarkt och tåligt i både tyg och fyllning. 

Bra material
Utgå från dig själv, tycker du att det är skönt att sova på blanka och plastiga material? Kanske för en kort stund men inte i längden. Var därför noga att välja skönt material på sängen, både på utsidan och insidan.

Design
Hunden är en familjemedlem som vilken annan individ som helst. Att de ska ha en sovplats som finns i hemmets centrala delar är viktigt både för dem och för oss. En ful hundsäng göms ofta undan eftersom den inte passar med hemmets övriga inredning, men en hundsäng som är snygg blir istället en del av inredningen. Kolla efter textilier som matchar hemmets övriga, båda för att det är skönast för hunden men också för att det ger en snygg helhet.

Modell på hundsäng
Det finns hundsängar med hög kant, låg kant eller ingen kant alls. För att veta vad man ska köpa så studier hur hunden föredrar att ligga när den vilar. Tycker den om när det är tyst och lugnt omkring kanske en högre kant är mer avskärmande. Gillar den att ligga och ha koll kanske en säng med lägre kant är att föredra? Eller om hunden tycker om att ligga utsträckt på sidan passar en modell utan kant bäst?

Stöd och komfort
Även om design och intryck av en hundsäng är väldigt viktigt, så är det trots allt mest viktigt för oss tvåbenta. Man får inte glömma av insidan av hundsängen, den som faktiskt ska stötta hunden när den sover. Även val av tyg är viktigt eftersom många hundar föredrar att vila på mjuka textilier.

En hundsäng ska:

  • Ger bra stöd åt hundens kropp.
  • Hålla formen under många år och timmar av användning
  • Fyllningen, precis som hundsängens yttertyg och sömmar, måste vara slitstarkt och tåligt.

Hållbarhet och miljö
”Var rädd om vår jord, det är den enda planeten med hundar”. Vi behöver tänka på miljön och generationerna som ska leva här efter oss. En hundsäng med tydlig miljötanke är bra, t.ex. fyllning som är återanvänd och tydliga restriktioner på fabriken där tygerna tillverkas. Då är det en ”snäll” säng som är mest skonsam mot både fyrbenta och tvåbenta familjemedlemmar.

Tvättbar
Hundar fäller och drar in smuts. Det är därför viktigt att ha en hundsäng som är enkel att tvätta, helst i maskin för att göra det riktigt enkelt. Tänk bara på att skydda maskinen från hundhår och grovsmuts med en tvättpåse.