Inköpslista till valpen

Vad behöver jag köpa till en valp?

Har dagen kommit då din valp snart kommer hem? Grattis! Det är en alldeles speciell känsla. Att förbereda inför valpens hemkomst är viktigt. Din hundvalp är en ny familjemedlem som förhoppningsvis kommer att finnas med dig i många år. Se till att få en fin relation redan från första början. 

Hundbädd
Precis som alla familjemedlemmar behöver valpen en egen hundsäng. En plats att känna sig trygg på, där man kan vila ifred. Har man barn i hemmet är det extra viktigt att barnen respekterar hundens sovplats, där får valpen vara ifred. Vårt tips är att köpa en hundbädd som valpen kan ha hela sitt liv, fyll ut bädden med en filt när den kommer hem. Det gör bädden dessutom extra mysig och ombonad. Kvalitet på hundbädd är viktigt samt att den är tvättbar, för det kan enkelt hända olyckor i bädden när valpen är liten. Läs vår guide – vilken hundbädd passar min hund?

Halsband/sele och koppel
En valp ska inte gå långa sträckor när den är liten. Men den ska få röra sig och använda sin kropp och sina sinnen. Ett bra koppel och halsband eller sele är ett måste när man har valp. För valpens säkerhet allra mest.  Eftersom valpar har vassa tänder och gärna biter på det mesta köp gärna koppel och halsband/sele i naturmaterial som läder eller canvas.

Mat- och vattenskål
En valp måste alltid ha tillgång till friskt vatten. Det ska bytas ut och fyllas på varje dag. Det är bra att inreda en matstation till hunden där den har sin vattenskål och där det serveras mat. En valp äter 3-4 gånger om dagen eftersom den gör åt med mycket energi när den växer. Köp skålar som är tunga och gedigna, som står stadigt på golvet. Köp matskålar som du kan diska i maskin så de är enkla att hålla rena och fräscha.

Hundmat, hundgodis och tuggben av svenska råvaror
Ett bra hundfoder är A och O för att din valp ska få rätt energi och växa upp till en frisk och välmående individ. Många hundfoder innehåller kött och råvaror som kommer från andra länder där djurhållningen inte alls är som i Sverige och Norden. Sämre råvaror ger såklart sämre hundfoder. Var noga att läsa på och utvärdera olika hundfoder och hör med uppfödaren vad de rekommenderar.
Samma sak gäller hundgodis och tuggben, vad är godiset tillverkat av, från vilket land kommer köttet och var sker produktionen? Just många tuggben produceras i Kina där giftigt medel används för beredning, men även för att de ska klarar den långa transporten till Sverige utan att bli dåliga. Det är enkelt att jämföra olika sorter då utbudet är stort, ge det bästa alternativet till din nya familjemedlem.

Hundleksaker
Hundar älskar att leka. För hunden är lek ett socialt spel och för valpen ett viktigt sätt att lära sig hundspråket. Hundar leker hela livet och det är viktigt för oss hundägare att bejaka deras leklust. Det är en livsnödvändig del i hunden li, utan lek mår inte hunden bra.

Att leka tillsammans med din valp är et bra sätt att få en fin relation tillsammans. Här kan du både ge ömhet och sätta gränser under enkla former. Studera din valp och se vilken lek den tycker är roligast. Jage? Hämta bollar? Gnaga? Skoj-brottning? Eller kanske en blandning av allt?

Valpar har vassa tänder, och de kliar dessutom extra mycket när tänderna ska bytas ut. Detta har vanligtvis skett omkring 6 månaders ålder. Köp rejäla leksaker, gärna i naturmaterial, som är inte är skadliga för hunden.

Hundfilt
En hundfilt är bra på många sätt. Använd den för att fylla ut hundbädden när valpen växer och ta med den som resesäng när ni ska på utflykt eller sover borta. En hundfilt är också en bra signal för att lära valpen när den får vara i soffan, om man nu inte vill att den ska vara där jämt. Tänk på att köpa en filt som går att tvätta då den lätt blir smutsig, och att det lätt händer olyckor när valpen är liten.

Bajspåsar
När du rastar din hund, i stort sett överallt där det bor andra människor, är det viktigt att plocka upp efter hunden. För vem vill ha hundbajs under skon?

Klotång
Valpens klor växer mycket, precis som de gör hela hundens liv. Köp en bra och smidig klotång och lär valpen tidigt att klippa klorna är en mysig stund tillsammans.

En bok för viktiga papper och vaccinationsintyg
Valpen kommer med viktiga papper – ägarbevis, vaccinationsintyg, stamtavla och försäkringspapper. Köp en pärm eller bok där du samlar hundens papper så du vet var de är.

Hårborttagningsborste för kläder och möbler
Hundar fäller, en del mer och andra mindre. Men en sak är säker, med hund kommer hundhår även på kläder, möbler, mattor och inredning. Köp därför en bra hundborttagningsborste, då kan du med några enkla borst-tag avlägsna hundhåren som fastnat på fel ställe.