Varför bäddar hunden?

Du kanske har sett att en del hundar krafsa innan de lägger sig ner? De går runt, runt i cirklar, krafsar och drar i underlaget innan de kommer til ro. Ibland reser de sig igen och proceduren börjar om. Detta kallas att hunden bäddar, vet du varför de gör så?

När hunden bäddar så sker de oavsett underlag, mjukt eller hårt. Det är en naturlig instinkt från långt tillbaka. Hundens förfäder levde i lyor för att vara skyddade från rovdjur och väder och vind.

Krafsade ihop löv och gräs
I lyan grävde hundens förfäder en grop att sova i. Gropen tenderar att vara varm och skyddande på vintern, och sval på sommaren. Med sina tassar krafsade de sedan ihop löv och gräs för att ligga mjukt. Hundens trampande runt, runt på sovplatsen innan de la sig ner för att sova syftade till att skrämma bort eventuella farliga djur som kunde gömma sig, till exempel ormar, skorpioner, gnagare och insekter. Trampandet gav också en doftmarkering till plasten för andra hundar i flocken.  

Ge hunden en filt 
Med andra ord, främsta anledningen till att hunden bäddar är för att skapa en trygg och bekväm sovplats. Har du en hund som gärna bäddar förse hundbädden med extra filtar. På så sätt får hunden utlopp för att krafsa ihop sin “hög med löv och gräs” innan den lägger sig ner.