Vilken hundbädd passar min hund – storlek, form och modell?

Precis som vi människor är hundar olika individer som föredrar att sova på olika sätt och i olika ställningar. Vissa är varmare, andra frusna. Detta hänger ihop med både ras och individuella skillnader. För att veta vilken hundbädd din hund ska ha ska du studera hunden när den sover. Vill den ha lugnt och tyst i en avgränsande, skyddande miljö? Vill den ha lite koll på hemmet och helst vila huvudet på en kant? Har den stort behov av att sträcka ut sina ben eller kurar den helst ihop sig som en boll? Bäddar den gärna? Tänk också på att hundens sovstil kan skilja sig under dygnet. På dagen där hunden har mer korta sovstunder så föredra vissa hundar en sovställning medan den under natten, som innebär fler sammanhängande sovtimmar, kan vara en annan.

Välj rätt modell på hundbädden

För att veta vilken hundbädd som passar din hund och ditt hem så behöver du ta reda på

  • Vilken sovställning föredrar din hund på dagen?
  • Vilken sovställning föredrar din hund på dagen?
  • Föredrar din hund ha en kant att vila huvudet på?
  • Vill din hund ha tyst och lugn miljö när den sover eller vill den ha koll på omgivningen?
  • Vart ska hundsängen placeras?

Storlek

Vilken storlek på hundbädd man ska välja kan upplevas svårt, men är egentligen ganska enkelt. Mät längden på din hund, från nos ända till svansen. Tumregeln är att man ska lägga på omkring 20 till 25 centimeter.  Studera även sovställning och mät hur stor hunden är när den till exempel ligger ihoprullad, eller på sidan med utsträckta ben.

Om du köper en hundbädd som är lite stor till din hund, till exempel om du köper en bädd till din valp, så fyll gärna ut med en filt. En hundfilt är också väldigt bra för hundar som gillar att bädda, eller att bara vika över kanten för att hundbädden ska passa in ännu bättre hemma.

Hög, låg eller ingen kant?

En hög kant på våra modeller Castello och Mansion ger en skyddande, ombonad och trygg miljö. Den stänger ute en del ljud och passar hundar som gärna vill ha lite avskärmat när de sover.

En låg kant som på till exempel Bee MyBed II, Cozy Corner och Lounger passar hundar som gärna vill ligga i sängen och spana. Som gillar att komma upp lite med huvudet både när de vilar och sover djupt.

En hundbädd utan kant, till exempel vår Power Nap, passar de flesta hundar. Där kan de sova som på golvet men betydligt mjukare och skönare. Se till att bädden är tillräckligt stor så hunden kan stärcka ut sig ordenltigt 

Att tänka på när man väljer hundbädd

– Tvättbar hundbädd – Viktig regel när man väljer hundbädd, oavsett storlek och modell är att hundbädden ska kunna tvättas. Hundar blir smutsiga och då blir deras hundbädd det också.

– Hög kvalitet – en hundbädd ska förhoppningsvis hålla i många år. Köp en hundbädd av bra kvalitet, gärna några kronor dyrare. Köper du en hundbädd för 1500 kr så blir det knappt 4 kr/natt första året. En relativt billig investering med andra ord.

– Var nog med både insida och utsida – allt fler företag gör hundbäddar som är designade. Men tänk även på insidan och vad hunden behöver för fyllning för att vila skönt. En hund sover i snitt 16-18 timmar per dag vilket kräver en hundbädd med bra avlastning. Med andra ord, se till att köpa en hundbädd som är lika snygg som att den har bra uppbyggd insida.